Devet omiljenih dijeta među svetskim zvezdama

0
574

Devet omiljenih dijeta među svetskim zvezdama

Zonska dijeta

„Zonska“ dijeta autora Berija Sirsa, ima veliki broj poštovalaca među holivudskim zvezdama, od kojih je najpoznatija glumica Dženifer Aniston. Zasnovana je na unošenju što manje ugljenih hidrata.Tajna ove dijete je u odabiru namirnica kao i u pravilnim intervalima u kojima se obroci ponavljaju.

“South beach” dijeta

Autor ove veoma popularne dijete je kardiolog dr Artur Agastaton, koji je radeći sa velikim brojem pacijenta u praksi utvrdio neophodnost pravilne ishrane kod ljudi obolelih od bolesti srca. Prva faza je veoma zahtevna i osmišljena je tako da se naglo izgubi težina u roku od 14 dana. Drugu fazu karakteriše postepeno uvođenje namirnica koje su u prvoj fazi bile zabranjene, dok je u trećoj osnovni cilj održavanje postignute težine. Ovu dijetu uspešno su držali  Bil i Hilari Klinton.

“Weight Watchers” dijeta

Zasniva se na bodovanju namirnica. Dozvoljeno je da jedete šta vam duša poželi sve dok ne prekoračite broj dozvoljenih poena u toku dana. Ukoliko ste dobri u računanju“Weight Watchers” je kao stvorena za vas. Džesika Simpson i Dženifer Hadson su samo neka od imena koja su “profitirala” koristeći ovu dijetu.

Makrobiotička dijeta

Koncept ove dijete poznat je već decenijama. Osnovni princip je korišćenje sveže organske hrane, a svaka hemijska obrada je zabranjena. Manji zalogaji, pauza između njih i sporije žvakanje, deo su koncepta ovakvog načina ishrane čiji je dugogodišnji sledbenik Madona.

Dijeta sa sirovim namirnicama

Bazira se na konzumiranju sirovih, svežih, organskih, biljnih namirnica. Teorija kaže da  namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 50 stepeni Celzijusa, jer se samo na takav način mogu očuvati enzimi u biljkama. Glumica Demi Mur je samo jedna među brojnim zvezdama koje upražnjavaju ovaj vid ishrane.

Javorov sirup dijeta

Priča se da čini čuda. Koristi se za detoksikaciju, mršavljenje, lečenje čireva , povećanje koncetracije i energije, čistiju kožu i sjajniju kosu. Tajna je u napitku, odnosno mešavini javorovog sirupa, sveže ceđenog limuna, mineralne vode i aleve paprike. Bjonse je aktivno učestvovala u promovisanju ove dijete, koja joj je kako kaže pomogla da smrša pred snimanje filma “Dreamgirls”.

Paleo dijeta

Paleo dijetu osmislio je profesor Loren Kordejn, po ugledu na ishranu naših predaka iz doba paleolita. On tvrdi da izbegavanje žitarica, šećera i raznih prerađevina čini čuda i dodaje da žitarice nisu bile deo praistorijske ljudske ishrane, već su kasnije uvedene u jelovnik. Svoju fantastičnu figuru, zanosna Megan Foks, dobila je upravo zahvaljujući Paleo dijeti.

Dukanova dijeta

Dukanova dijeta koju je razvio francuski nutricionista i lekar Pjer Dukan, bazira se na konzumiranju visokoproteinskih namirnica, a svi ugljeni hidradti su rigorozno ograničeni. Naglasak ishrane je na uzimanju proteina iz izvora siromašnih masnoćama kao što su riba, živina i mlečni proizvodi sa malo masnoće. Dijetu je popularnijom učinila supermodel  Žizel Bundšen.

Mediteranska dijeta

Ishrana se sastoji u konzumiranju voća, povrća, žitarica i orašastih plodova, kao i sira, crnog vina i mesa u ograničenim količinama. Obzirom da pruža veliki broj opcija u izboru hrane dijeta je popularizovana od strane poznate TV kuvarice, Rejčel Rej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.