Home ZABAVA FBI NAŠAO “STRADIVARKU”

FBI NAŠAO “STRADIVARKU”

0
FBI NAŠAO “STRADIVARKU”

Posle 35 godina FBI je našao ukradenu Stradivarijevu violinu, koju su ukrali violinisti i profesoru Romanu Totenbergu iz njegovog kabineta u muzičkoj školi u Bostonu. Violinu su našli u kući udovice muzičara Filipa Džonsona.

Totenberg, rodom iz Poljske, koji  je 1938. emigrirao u SAD i nastupao sa glavnim američkim simfonijskim orkestrima, sumnjao da je Džonson ukrao violinu. Policija nikad nije otvorila istragu, zapisala je na svom blogu njegova ćerka Nina. Violina je napravljena 1734. godine, a poznatija je pod imenom “Ames Stradivarius”.

Roman Totenberg je umro 2012. godine, star 101 godinu, a Džonson godinu dana pre njega. Njegova udovica je instrument pokazala poznatom procenitelju Filipu Ijanu, koji je potvrdio da je to ,,stradivarka” koja je ukradena Romanu.

Cenjeni italijan Antonio Stradivari je u 17. veku napravio violine koje su visoko cenjene zbog kvalitetnog zvuka. Danas ih je ostalo oko 600 primeraka, koje na aukcijama dostižu neverovatne iznose. Jedna od njih je 2011. bila prodata na dobrotvornoj aukciji za žrtve Japanskog cunamija, za neverovatnih 11 miliona evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.