Home ZABAVA IRON MAIDEN “RAZNELI” PEKING

IRON MAIDEN “RAZNELI” PEKING

0
IRON MAIDEN “RAZNELI” PEKING
Foto: Franka Gulin

“BIO SAM uveren da nikad nećemo uspeti da sviramo u Kini. Ali evo tu smo, vrišti za nas Peking”, nekoliko je puta, verovatno u nastojanju da i sam poveruje u to, ponovio Bruce Dickinson frontmen legendarnih Iron Maiden-a koji su u nedelju u LeSports Centru na pekinškom Wukesongu zapalili gomilu obožavatelja iz Kine, ali i celog sveta.

Prvi kineski koncert jedne od najpoznatijih svetskih hevi metal grupa najavljen je bombastično u lokalnim medijima, magazinima i na internet portalima namenjenim prvenstveno zajednici stranaca. Prva nagađanja na tu temu započela su već u septembru prošle godine, nakon što su Maiden-i izdali novi album, ali bez prevelike nade ovdašnjih fanova da će se to i desiti.

Foto: Franka Gulin
Foto: Franka Gulin

Mnogi su odugovlačili sa kupovinom karte s obzirom na to da nije retkost da se ovakvi događaji, prvenstveno koncerti, muzički i filmski festivali, otkazuju u zadnji trenutak zbog “(ne)predvidivih” okolnosti, koje se dodatno javno ne pojašnjavaju. Koncert grupe Bon Jovi je otkazan par dana pred nastup prošle godine u Novembru.

Iako karte za pekinški koncert nisu bile rasprodane do kraja (navodno će posećenost šangajskog koncerta biti znatno bolja), desetak hiljada fanova je ipak popunilo nekih 80 posto mesta u nekadašnjoj olimpijskoj dvorani u zapadnom delu Pekinga.

Foto: Franka Gulin
Foto: Franka Gulin

Maiden-i su koncert započeli pesmom “If Eternity Should Fail” zatim “Speed of Light” sa poslednjeg albuma “The Book of Souls”, po kojem je nazvana i aktualna svetska turneja. Kratak niz noviteta razbijen je sa “Children of the Damned” sa albuma “The Number Of The Beast” nakon čega su odsvirane još dve nove pjesme – “Tears of the Clown” i “The Red and the Black”.

Sa prvim taktovima “The Troopera” atmosfera je još više krenula uzlaznom putanjom, bez obzira što Dickinson nije kao obično mahao Union Jackom (britanskom zastavom) po bini. Na sve to se sjajno nadovezao “Powerslave” iza kojeg su sledili “The Book of Souls” i “Hallowed be Thy Name”.

Foto: Franka Gulin
Foto: Franka Gulin

Izvođenje “The Number of the Beast” na bisu dovelo je atmosferu do usijanja, a posebno emotivan trenutak za fanove bilo je izvođenje pesme “Blood Brothers” pre koje je Dickinson publici poručio kako Maiden-e ne zanima koje je neko boje kože, nacionalnosti ili pola jer “svi smo braća iste krvi”. Koncert je, kao i većina predhodnih na ovoj turneji završio pesmom “Wasted Years”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.