Home ZABAVA PRESEDAN! Lajbah uživo u Severnoj Koreji!

PRESEDAN! Lajbah uživo u Severnoj Koreji!

0
PRESEDAN! Lajbah uživo u Severnoj Koreji!

Slovenačka grupa Lajbah uspela je da izvede prvi koncert u Severnoj Koreji, gde nije prisustvovao partijski vrh, nego samo diplomatski. Uprkos rigoroznoj cenzuri, Lajbah su bili zadovoljni sa programom i naprosto “rasturili”.

Recezenti su se Lajbahovog repertoara ozbiljno prihvatili. Posle pesama “Koran” i “Eat Liver” cenzurirali  su i pesmu severno korejske ženske grupe Moranbo, “We will go to Mount Paektu”, sa čijim članicama je bio dogovor da zajedno nastupe na bini. Iako je to jedna od najpopularnijih ovogodišnjih pesama, razlog ukidanja je taj da je za njih pesma previše sveta, a grupa Lajbah je nije izvodila u pravom tempu.

Posle prvobitne najave da će sa programa otpasti pesma “Final Countdown”, ona je ipak izvedena ali sa promenjenom videoprojekcijom. “Podloga je bila uz svemirske bitke iz SF filma, ali oni ne vole agresivne stvari” govorio je pre koncerta Ivan Novak.

“Takođe scene iz korejskih filmova, kojima smo opremili pesme, kao što su “Do-Re-Mi” i “Edelweiss” iz prerađenog mjuzikla “Moje pesme moji snovi” cenzurisali su zbog dečjih stvari. Sve što je korejsko im je sveto i ne moze biti upotrebljeno u drugom kontekstu” još je dodao Novak.

Među pesmama koje su bile na repertoaru našla se korejska tradicionalna pesma “Arirang”, samo što ju je Lajbah izveo bez planiranog korejskog hora. Problem je bio u tome što bi devojke iz hora stajale iza belaca, što se nije dopalo recezentima.

Koncert su organizatori preselili iz prvobitnog muzičkog pozorišta “Kim Von Gjuna” sa 1000 mesta u veće “Pongua” sa 1500 mesta.

Novak je rekao da je pozorište fenomenalno: “Imaju puno takvih pozorišta i svi su korektno održavani. Nedostaje im oprema. Nemaju neke banalne stvari kao što su kablovi  ili stalci za instrumente. Ok, imaju bubnjeve, ali im je koža slaba, nije dosta čvrsta, pa membrana nema pravi zvuk. Novih nemaju, a ne mogu ni da ih nabave.

“Oba koncerta su rasprodata, na ovaj prvi bile su pozvane sve diplomate iz Pjongjanga. Za njih je to prestižan događaj.”, rekao je Morten Travik, norveški režiser, aktivista i umetnik, koji je sa Severnom Korejom organizovao par kulturnih događaja.

Pre puta u Severnu Koreju grupa Lajbah je za više medija izjavila da se zalažu za ujedinjenje Severne i Južne Koreje i napomenula da svrha njihovog  gostovanja nije provokacija.

Koncert je završen sa stojećim ovacijama u Korejskom stilu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.