Home VREMEPLOV VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1968

VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1968

0
VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1968

Na svetskoj muzičkoj sceni su se stvari zahuktavale, i polako postaje gotovo nemoguće izdvojiti samo jednu pesmu za naš blog. Jedna od najboljih pesama svih vremena, nastala je baš te 1968. godine, i to za samo jedan sat, dok se njen autor vozio kolima od svoje kuće do kuće bivše žene jednog od članova njegovog benda. Možda će vam biti lakše da poverujete u ovu činjenicu  ako vam kažemo da je tvorac ove pesme, niko drugi do legendarni Sir Paul McCartney, a da je pesma posvećena petogodišnjem Julian-u, sinu John Lenonna i njegove tada već bivše supruge Cynthie. Mnogi su mislili da je pesma posvećena baš njima, uključujući I samog Lennona, koji je jednom prilikom izjavio kako veruje da je kroz ovu pesmu Paul podržao njegovu tadašnju vezu sa Yoko Ono (You have found her now go and get her). Ipak, Paul je u više navrata ponovio pravu istinu o nastanku ove sjajne pesme. Kako bi bila melodičnija, McCartney je “Hey Jules” promenio u “Hey Jude”.

Zanimljivo je znati da se 1968. godine u konkurenciji za pesmu godine Grammy nagrada, našla i pesma “Hey Jude”,  ali da je ova prestžna nagrada ipak dodeljena slavnom muzičkom duetu, Simon&Garfunkel. Iako pesma nije pisana prvenstveno za potrebe sedme umetnosti, mnogi je pamte iz filma “Diplomac” (The Graduate), sa Dustin Hoffman–om u glavnoj ulozi.

Nismo mogli a da ne pomenemo pesmu “Born to be wild” koju izvodi grupa Steppenwolf, i koja se često pominje u konotaciji sa opasnim američkim bajkerima. Verovatno je za to zaslužan film “Easy rider” Peter Fond-e iz 1969. godine. Pesma je kasnije korišćena i u brojnim drugim filmovima, a mnogi muzički kritičari tvrde da je ovo ujedno i prva heavy metal pesma.

Na prostorima bivše Jugoslavije su i dalje bile popularne laganije note. Po radio stanicama se vrtela pesma “ Sunce sja za nas”, u izvođenju benda “Zlatni Akordi”. Baš u ovom bendu je svoju sjajnu karijeru započela Josipa Lisa,  jedna od najvećih umetnica na našim prostorima. Iako pesma nije imala većeg značaja i uticaja u muzičkom svetu, sigurni smo da će vam njena vesela melodija izmamiti osmeh i ulepšati dan.  I dok užurbano koračate ulicama vašeg grada, podignite pogled, možda i vi ugledate neku osobu pogleda blaga, koja će vas obasjati svojom toplinom.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.