Home VREMEPLOV VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1969

VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1969

0
VREMEPLOV / Hitovi 60-ih / 1969

Sigurna sam da mnogi od vas koji čitate ovu rubriku nisu ni bili rodjeni te 1969. godine, niti pamtite muziku koja je u tom periodu bila popularna na našim prostorima, ali je zasigurno svako od vas gledao film “Lajanje na zvezde”. Pesma “Slomljena srca”, nekada popularnog benda Džentlmeni, samo je jedna od mnogih divnih pesama koje je reditelj Zdravko Šotra uspeo da spase od zaborava, zahvaljujući ovom svom filmskom ostvarenju.

“Tri dana muzike i mira”, bio je slogan jednog od prvih, a ujedno i  najbitnijeg i najuticajnijeg  muzičkog festivala.  Pogađate naravno da je reč o Vudstoku, koji je održan od 15-og do 18-og maja 1969. godine u američkoj saveznoj državi  Nju Jork. Pred publikom koja je brojila neverovatnih pola miliona ljudi, i koja se tih godina zalagala za ideju “Vodimo ljubav a ne rat”, nastupili su legendarni izvodjači kao što su Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joe Cocker, Santana, grupe “Creedence Clearwater Revival”, “The Who”, i mnogi drugi.

Vudstok, protestni marševi protiv rata u Vijetnamu, deca cveća, John Lennon, Yoko Ono i njihova muzička himna “Dajmo šansu miru”, bili su samo neki od bitnih aktera na svetskoj istorijskoj sceni 60-ih godina prošlog veka, deceniji koja je zauvek promenila tok moderne istorije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.