VREMEPLOV – Hitovi 70-ih / 1972

0
1651
Foto: amazon.com

Nakon duže pauze, vremeplov nas vodi u 1972. godinu, koja će po raznim zanimljivim dešavanjima na istorijskoj, muzičkoj i filmskoj sceni, zauvek ostati obeležena kao posebna godina u istorijskim arhivima. I dok je svirao David Bowie i njegovi „Pauci s’ Marsa“, američki predsednik Nikson je posetio Kinu, Velimir Bata Živojinović je u ulozi Valtera branio Sarajevo, a Marlon Brando je brilirao u ulozi Don Vito Korleonea u filmu „Kum“.

Čak i ptičice na grani znaju da je jedan od najčuvenijih gitarskih rifova onaj iz pesme „Smoke on the water“ britanske rok grupe Deep Purple. Možda ne baš tako veliki broj ljudi zna kako je ova pesma nastala. Ova slavna grupa je trebalo da snimi svoj novi album u kazinu na Ženevskom jezeru, ali je noć pre početka planiranog snimanja, na koncertu Grupe Led Zeppelin u teatru ovog kazina, izbila vatra. Na svu sreću povređenih nije bilo, a ovaj nemili događaj je poslužio kao inspiracija za stvaranje jedne od najpopularnijih rok pesama.

https://www.youtube.com/watch?v=WG2VNZNnlb8

Na domaćoj muzičkoj sceni sedamdesetih godina je sve popularniji bio progresivni rok. Nakon sto je napustio Korni Grupu, Dado Topić osniva grupu „Time“, koja izbacuju svoj prvi album pod istoimenim nazivom. Grupa Time je bila jedna od naših najznačajnijih grupa koje su stvarale muziku ovog novog pravca. Pesme kao što su „Makedonija“, „Da li znaš da te volim“, „Istina mašina“, „Živeti slobodno“, „Rokenrol u Beogradu“, „Neosedlani“ i danas su popularne, a tekst pesme „Za koji život da se rodim?“ je pravi dokaz da neke teme zauvek ostaju aktuelne i zanimljive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.